2016. március 2., szerda

(szivárvány)



Az egyformának tűnő hétköznapok keverik a legszebb színeket. Észrevetted már, hogyan menekülnek egymás elől a láthatatlan hetek, hónapok, hogyan fut az egyik hétfő a másik után, hogy a napok a sok különbségtől látszanak annyira hasonlónak, és észrevetted már, hogy mennyire sietsz? Fel sem tűnik közben, hogy mindent feketefehérnek, szürkének látsz.
Hajnal van, mikor kinyitod a szemed, és mégsem látod a lilát. Vagy ha látod is, nem keresed benne a szépet, pedig ott rejtőzik minden árnyalatában. Lila az ég, mikor a felkelő nappal együtt új esélyt kapsz, és lila, mikor este álomba ringatja a világot. Kialvatlan szemeid alatt ilyen színűek a fáradt zsebecskék. Öklöd bütykein pirosló bimbókból feslenek ki ibolyaként a véraláfutások, ha némán kiáltva a falba ütsz az alvadt orgonaszín sötétben, és reggel lila ködbe burkolt hazugságokkal tagadod a szerelmet, ami vörös. Vörös, mint a legapróbb karcolásos körül a gyulladás, mint az érintés, amivel meg akarom gyógyítani. Vörös vér áramlik azúrkék ereidben, amik tisztán áttetszenek a márványszínű csuklódon, ahogy a tenyered rejtelmeibe gyökereznek. Minden új sebet azonnal észreveszek rajtad, hiszen halvány vagy, mint a novemberi ködök, és hasonlóan hűvös, mikor fázol, és hiába próbálom felmelegíteni nyirkos ujjaid. A nyári éjszakák sötétje pont olyan végtelen, mint a pupillád. Vagy az út, amin lehajtott fejjel végigsietsz ugyanezen a hajnalon, és mégsem veszed észre az aszfaltkövek között lapuló harmatcseppeket, amik gyémántként szórják szét az utcai lámpák rájuk vetülő fényét. Vársz, és inkább a vacogásodra figyelsz, mint arra, hogyan fordul az ég gleccserkékbe a hátad mögött, és valami messzi titok kintről, a csillagok közül lángra lobbantja a láthatárt, mindig a legvalótlanabb pillanatban, talán pont akkor, mikor olívazöld szemeidből kipislantod az utolsó álomképet. Még a nyáron figyeltem meg, két országgal délebbre és végtelenül messze tőled, mikor végre rájöttem, miről mintázták az íriszedet – arról a pillanatnyi színről, amit akkor láttam, mikor a szél az olajfák leveleit a másik, ezüstös oldalukra fordította.
Felszállsz a buszra, és nem nézel ki az ablakon, pedig ha oldalra fordítanád a fejed, talán észrevennéd azt az apró karcolást a sötétített üvegen, amin át láthatnál egy hajszálnyi igazi kéket az égből. Tudom, hogy az ilyen kis résekre nehéz rátalálni, de igazán megkereshetnéd, mert így még a szőkülve haldokló kukoricaföldek is porszínűnek tűnnek, amikről máskor a hajad jut eszembe. Látod, minden rád emlékeztet, pedig amikor én indulok, a nap már az összes színt felvarázsolja az üres utcákra, és a sok árnyalat között egyre nehezebb megtalálni a tiedet. Már az utcai lámpák sem világítanak nyársárgán.
Szóval nem nézed a melletted szaladó tájat, inkább a hűvös üvegnek dőlsz, és hagyod, hogy a motor monoton zenéje újra elaltasson, és valami olyat álmodsz, amiről azt hiszed, színesebb a hétköznapjaidnál, de mivel nincs igazad, hamis palettája nem fest képeket az emlékezetedbe. Remegő szemhéjad alatt univerzumként pihen a pupillád, az egyetlen dolog a világon, amiről biztosan tudom, hogy fekete.
Ha egyszer megkérdeznéd tőlem, mi a legszebb, nem felelnék semmit, csak mosolyogva gondolnám magamban a választ: te.