2014. augusztus 28., csütörtök

A lány és a pók

   A sötét felhők mögött ellobbantak a bíborvörös Nap utolsó sugarai. Óvatosan lépkedtem az életunt fák között, minden apró roppanásra megállva. Néztem, ahogy beleszórják sárguló leveleiket a nyári alkonyba. Végigsimítottam a fáradt kérgeket, az elszáradt ágak a kezem után nyújtózkodtak, hogy felsértsék tenyerem finom bőrét. Kikacagtak, mint megannyi boszorkány. Tudtam, hogy csak a sötétséget várják, hogy átváltozhassanak, aztán elrepülnek. Leültem egy gesztenye tövébe, és hagytam, hogy a fák között lopakodó szürkület utolérjen. Csendes borzongás futott végig rajtam, aztán észrevettem őt.
   Egy karnyújtásnyira tőlem egy hatalmas pók ült levegőbe feszített hálóján, amin átúsztak a fák rémült sikolyai. Sötét, kövér szörnyeteg volt, vaskos csáprágóival lustán ízlelgette a félhomályt. Jó pár percig csak néztem, nem mertem megmozdulni, nehogy észrevegyen és elinduljon felém. Még a lélegzetemet is visszatartottam. Halk kopogásra figyeltem fel, és éreztem, ahogy megpattannak körülöttem a száraz falevelek. A közelgő éjszaka hűvös keze megérintette a nyakamat, aztán legördült a hátamon.
- Ne félj. Csak a szemerkélő eső az - szólalt meg a pók.
Igaza volt. A fák megremegtek, amikor megvágta őket az eső ezernyi hideg szilánkja. Felébreszette a bóbiskoló gesztenyéket. Még mindig a pókot bámultam. Nyolc szemében a fákat láttam visszatükröződni. 
- Majd visszaalszanak, nyugodj meg. Majd álmodnak valami szépet megint, ne félj - mondta. Izmaim megfeszültek. El akartam tűnni, aztán mégis maradtam.
- Mit álmodnak a fák? - kérdeztem.
- Nem tudom. Nem beszélnek róla. Félnek, hogy ha elárulják őket, nem teljesülnek. Így viszont kárba veszik a sok álom: ha feljön a nap, harmatcseppekké változnak, aztán szivárvánnyá. Nagyon színeseket tudnak álmodni.
   Hallgattunk. Figyeltem, ahogy ernyedten kapaszkodik a tájba az elgyengült nyár, de a levegőt már novemberillat tölti meg. Az eső jeges koppanásai már elhaltak, csak pár száraz levél reccsent, a gesztenyék sóhajtva engedték vissza csüggedten lógó ágaikat a csalóka félálomba.
- Neked is vannak álmaid? - kérdeztem végül.
- Vannak - felelte.
- Mik azok? - faggattam tovább.
- Elkapni egy pillangót - mondta a pók. 
   Folyton mozgó, kövér csáprágóit néztem, és megborzongtam, ahogy elképzeltem a köztük vergődő lepkét, ahogy rémületében még az életéért könyörögni is elfelejt. Mindig is szerettem ezeket a törékeny tündéreket. Tavaszi estéken sokáig el-elcsodáltam őket, ahogy úgy lebegnek a levegőben, mint a hulló cseresznyevirág-szirmok, aranyporral a szárnyukon.
- Miért? - kérdeztem.
- Mert gyönyörűek. Szeretem őket. De még egyet sem láttam közelről.
- Ha elkapnál egyet, mit csinálnál vele?
- Megölném. Utána letépném a szárnyát. Azért kár lenne.
- Azt mondtad, szereted őket. Akkor miért nem engednéd szabadon?
- Ha a szárnya egyszer belegabalyodik a hálóba, az már sosem lesz olyan, mint a régi. Túlélheti, de szenvedne. Nem tudna repülni. Meghalna. Olyan ez, mint egy kegyelemdöfés.
  Hűvös szél futtatta végig ujjait a hajamban. A pók hálója meg-megrándult, de lehet, hogy csak a fák között lusta ködként kígyózó félhomály játszott a szememmel. Megint hallgattunk. Az alkonyatban mézgakönnyeket sírtak az agg gesztenyék.
- Én is szerelmes vagyok - törtem meg a csendet.
- Igazán? - kérdezte a pók. Nyolc szemében kíváncsi csillanások fogócskáztak. - Téged is megölnek majd, és letépik a szárnyaid?
- Talán. Lehet, hogy már meg is történt. Nem tudom.
- Hiszen még itt vagy. Nem értem.
- Mi, emberek nem egymás testét, hanem lelkét öljük meg szépen, lassan. Gonoszságokat vágunk egymás fejéhez, és hazudunk. A tetteink pedig úgy áradnak szét társaink ereiben, mint az emésztőnedv az áldozatodéban. A szerelem is ilyen. Elővigyázatlanul belerepülünk a csapdába. Hagyjuk magunkat körülszőni a tulajdon ábrándjaink csalóka pókfonalával, és nem is tudjuk, mitől kell tartanunk. Vergődünk a hálóban, aztán... Az első harapás fáj a legjobban. A többit már megszokod utána. Míg végül nem marad más belőlünk, mint egy kiszipolyozott tetem: kívül egy összeaszott test, belül semmi.
  Újra csend telepedett körénk. Hallottam, ahogy a fűszálak élei halk dalra fakadtak, aztán sikoltva elhallgattak, mikor hozzájuk ért a szürkület nyálkás csápjaival.
- Neked még megvannak a szárnyaid? - kérdezte.
- Meg.
- És tudsz repülni?
- Nem.
- Életben hagyott?
- Bár ne tette volna.
   Azt hiszem, az alkonyt is elszomorította a történetem, mert bársonytollú karjaival átölelt, és puha sötétséget borított rám, hogy jégkörmeivel ne karmoljon végig a fagyos éjszaka. Egyre homályosabban látam a pókot, szinte már csak keserű hangja sejttette, hogy merre van.
- A pillangó engem sosem szeretne viszont. Ronda szörnyeteg vagyok. Pedig csak szeretném őt megcsodálni. Nem akarom megölni.
- Akkor miért feszítetted a hálódat az útjába?
- Mert nekem is élnem kell valahogyan.
  Már csak a körvonalait láttam, mert pont arrafelé ült, ahol az a pontocska van az égen, amerre legtovább látni a lenyugvó nap fényét. A horizont mögül előkúszott az aranysárga, bújócskázó hold. Ha a pók kicsit arrébb mozdult volna, teljesen egybeolvadt volna a sötétséggel. Így még ki tudtam venni a remegő csáprágóit.
- Meg tudnálak ölni. Akkor megmenteném a pillangót - mondtam.
- Mégsem tudsz megölni. Meggátolnak a félelmeid. Irtózol tőlem.
- Ez igaz. Látod, mennyire a félelmeim rabszolgája vagyok? Még abban is megakadályoznak, hogy jót cselekedjek.
- Kár. Pedig megmenthetnéd a pillangót.
Addigra koromsötét éjszaka lett, a levegő pedig csak hűlt, és ahol a bőrömhöz ért, apró jégvirág-vágásokat ejtett rajta. Alacsonyan szálltak a felhők, hogy szinte meg tudtam volna érinteni őket. Pajkos szél zörgette meg a csontszáraz ágakat, én pedig éreztem, ahogy a levelekről lehulló harmatcseppek végiggördülnek a hajamon.
- Azért, ha egyszer valóra válnak az álmaid, és elkapsz egy lepkét... megengeded majd, hogy lefessem? Még sosem figyelhettem meg, milyen kecsesen ível elő a szárny a hátukból.
- Hát persze. Örökítsd csak meg. Legszívesebben én is ezt tenném velük.
A vén gesztenye nagyot sóhajtott, mikor feltápászkodtam a gyökerei közül, ahol eddig ültem. Zsibbadást éreztem a karjaimban, és fázósan összehúztam magam. A hold éppen akkor bukkant elő egy jámbor, sötétségszín felhő mögül. Indulás előtt szelíd fényében még egyszer megkerestem az óriási pókot - de az addigra már nem volt sehol.

2014. augusztus 26., kedd

Névtelen vers

még nem tudom, de feléd száguldok
kezemet elkapja és tépi a szél, nézem
ahogy a lusta akvarell felmázolja
színeit az autósztráda fölé

felkel a nap, az olajfák dalolnak
este az álmomban két szemed vár
és tehetetlenül nézem, ahogy
elnyel téged a mandulaízű olasz nyár

és most már boldog vagyok
mert tudhatom, hogy létezel
hogy ugyanazt az eget látjuk
hogy élsz, jól vagy és lélegzel

és messze vagy, de boldog vagyok
mert engedted, hogy nézzelek
míg megszerettem az apró mozdulataid
és fájt, de elengedtelek

távolodsz, ahogy fut az autópálya
alattam, te értenéd
a haldokló cicadák éneke
fon körém halk éji zenét

visszatérek talán, mint letört
szárny vagy csepp a tengerben
és boldogan figyellek addig
míg szét nem hullok a kezedben

és fejbe vág majd, mikor minden
dalban találok belőled egy darabot
de úgy, ahogy te tanítottad -
élni akarok.

2o14. aug. 6.