2018. április 28., szombat

Személyiségek


Vagy húszféle személyiségtesztet
töltöttem már ki.
Az egyik azt mondja, az
intelligenciám verbális vagy nyelvi,
a másik meg, hogy
ha dínó lennék, akkor pterodon.
(a kedves sztegoszaurusz lett –
nehéz lesz így együtt élnünk, gondolom)
a harmadik, hogy INFP vagyok,
gyógyító, meg ilyenek.
Csak magamat nem sikerült még
meggyógyítanom.

2018. április 25., szerda

azt hiszem, most már értékelni fogom


azon az útszakaszon egyik napról a másikra
egy sírkő nőtt ki az aszfaltra hasaló
útifűből, porszínű, cirmosmintás gránit,
hatvan méterre sem a kanyartól,
ahol nyáron ütköztünk.
mikor megláttam, nem remegett a térdem,
a hideg sem rázott ki, pedig
belegondoltam, lehetne a miénk is –
de akkor igen, mikor hirtelen
az jutott eszembe, milyen jó lenne
abban az égettgumi-szagú, átláthatatlan,
tejfehér füstben ülni veled,
abban az üres pillanatban,
mikor még nem tudtuk, túléltük-e,
mikor még nem láttuk,
ki tud-e kerülni minket a kamion.
égettgumi-szag volt, az ablakon
bejött a füst – belökte a nyolcvan
kilométer per óra, már téged sem láttalak
(akkor már nem volt jó) –
ha most résnyire lehúzod,
talán még érzed is a fejfa köré szórt
fenyőfakéreg fűszeres illatát.
nem a mi nevünk van rajta.

2018. április 14., szombat

Felolvasás



A tizennegyedik hónap című versemet olvasom fel a sárvári írótábor díjkiosztó ünnepségén.

2018. április 9., hétfő

Irodalmi tábor Sárváron


Kicsit megkésve adok hírt arról, hogy még februárban (egy-két nappal a leadási határidő előtt) jelentkeztem az Írók Alapítványa által szervezett 41.  Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra, próza és vers kategóriában. Bevallom, nem bíztam túlzottan a sikerben - elvégre először próbálkoztam ilyen nagyszabású pályázattal, ezért is ért nagy meglepetésként, hogy március közepén meghívóm érkezett a pályázat irodalmi táborába, amelyen az idén beérkezett 240 pályaműből kiválogatott legjobb 56 írás szerzője vehetett részt – én vers kategóriában kaptam meghívást.


Hamarosan megküldték a programot és Sárvár térképét, hiszen már csak egy hét választott el az indulástól – április harmadikától. Azt, hogy a versenyre tényleg egész Kárpát-medencéből pályáztak, rögtön bizonyította, hogy csak a szobánkba, a tizenkettesbe három országból érkeztünk: Dóri Szentendréről, Eszti Párciumból és én Felvidékről.


Én és a Nádasdy-vár, aminek a termeiben majd a műhelymunkák folynak.
Itt még nem is sejtettem, mi vár rám. :D

A hotel, ahol laktunk - a kék felirat alatti, balkonos szoba volt a miénk.

Az első napon egyetlen programpontunk volt: egy bemutatkozóest, ahol megtudhattuk, ki honnan érkezett, mi az, ami érdekli és milyen kategóriában kapott meghívást, valamint megismerhettük a zsűritagokat és a másnap kezdődő műhelymunkák lefolyását is. Kaptunk egy füzetet is, ami tulajdonképpen gyűjtés a verssel pályázók műveiből (mindenkitől 2-3 verset válogattak bele, sajnos a próza kategóriában nem volt lehetőség egy ilyen füzetre a novellák hossza miatt).

Ilyen szép, igényes gyűjtést kaptunk - benne két versem, a Bűntudat
és A tizennegyedik hónap. 

 A java csak ezután következett -  a “nem hivatalos” ismerkedőest, ami annyit tesz, hogy szinte az egész tábor egy sárvári bárban, a Pálmában tartott késő éjjelig tartó eszmecserét irodalomról és mindenről, ami hozzá tartozik – vagy kevésbé. Nagyon megkedveltem a társaságot, mindenki hihetetlenül kedves, segítőkész és őszinte volt, annyira tetszett, hogy bárkivel pillanatok alatt megtalálhattam a közös témát: egy verset, könyvet, zenét, borfajtát… :D Azt hiszem, nagyon sok új barátra találtam már az első estén, kár, hogy nem maradhattam kint sokáig a kiújult köhögésem miatt, na meg mert nem akartam holtfáradtan érkezni a másnap kezdődő műhelymunkára.
 
Mielőtt elkezdődtek a műhelymunkák, megtörtént a tábor hivatalos
megnyitója a Várkertben.

A workshopok a Nádasdy-vár termeiben termeiben zajlottak a következőképpen: mindegyikünknek fel kellett olvasnia pár versét (arról, hogy milyen sorrendben következünk egymás után, magunk dönthettünk), amit ő választott ki a pályaművei közül, vagy a zsűri indítványozta bizonyos verse felolvasását. (A vers kategória zsűritagjai Kemény István, dr. Vörös István és Papp Márió voltak, a zsűrielnök pedig nem más, mint Mezey Katalin költőnő.) 

Miután felolvastunk, a zsűri tagonként véleményt mondott, sőt, mi is hozzászólhattunk egymás írásaihoz –  így mindenkire jutott legalább 15-30 perc. Rettentően izgultam, mert most olvastam fel saját verset életemben először, de megérte: kaptam dicséretet is, ami megerősített abban, hogy eddig jó úton haladtam, és kaptam egy nagyon erős, építő kritikát, ami megmutatta, merre induljak tovább ezen az úton. Olyan dolgokra világítottak rá a verseimben, amiket eddig még én sem láttam, na. :D

Ebben a teremben zajlottak a vers kategória műhelymunkái

Az előző este kapott füzet nagyon jól jött, mert bár nagyon jó hallgatni, ahogy valaki felolvassa a saját versét, mégiscsak ad hozzá valamit, hogy közben a kezemben tarthatom, és láthatom benne magam is a nyelv játékait, elrejtett szépségeit. Igaz, a nap végére eléggé fárasztóvá vált a sok értékelést végighallgatni (kétóránként tartottunk szünetet), pedig nagyon tanulságos volt. Ebédszünetben Coldrexet hajkurásztam a városban, nem csoda hát, hogy este már csak a folyosón ülve bírtunk beszélgetni – de azt hajnali egyig. :D

Kilátás a szobánkból naplementére, meg az étteremre, ahová ebédelni
és vacsorázni jártunk.

A hab a tortán azonban a csütörtök volt, a délelőtt műhelymunkával telt, délután érdekes idegenvezetéssel jártuk körbe a Nádasdy vár termeit, öt órától pedig kezdődött a díjkiosztó ünnepség és irodalmi gála a Tinódi Gimnázium dísztermében, aminek keretén belül felolvastuk azt a versünket (próza esetén egy részletet az adott műből), amit a zsűri a legérdemesebbnek talált arra, hogy szerepeljen a műsorban – az én esetemben A tizennegyedik hónap című versemet.





Minimális ízelítő a vár termeiből. CSodaszépek,
érdemes ellátogatni oda, ha arra jártok!

A gimnázium díszterme - itt volt a gálaműsor és a díjkiosztó.


Versem várja a felolvasását. :D

Mondanom sem kell, mennyire remegtek a kezeim, mikor szólítottak, de annyira jó érzés volt hallani a közönség tapsát, miután felolvastam, hallani, hogy tetszett nekik! Díjazott ugyan nem lettem, de ez nem vette el a kedvemet, hiszen annyi új barátom sikerének örülhettem, például Dóri szobatársam közönségdíjas lett (a műhelymunkák végén minden kategória pályázói szavazhattak arra, melyikük írása tetszett nekik a legjobban), sokan kaptak dicséretet vagy díjat, akikkel megismerkedtem a három nap során.


A névsor első fele. Mi lehettünk a szerencsések, akik először felolvastak. :D






Pár kép a felolvasásról


Vacsora után már nem maradt más, mint ünnepelni, és kihasználni, hogy még itt vagyunk – volt itt minden: slam poetry a Várkertben (bár erről csak hallásból értesültem, mikor csütörtök este próbáltuk, csak zenehallgatás és sztorizgatás lett belőle), bejártuk a várost, egymás szobáiban ücsörögtünk a hotelben, persze a Pálma sem maradhatott ki, és a rengeteg új ötletünk megosztása, megbeszélése sem hajnali kettő körül kivilágított tereken, vagy a bár ajtaja előtt ülve a járdán.

A vár este, a Várkertből fotózva.


Fekete vagy fehér véleményt mégsem tudnék mondani: jól is éreztem magam, meg nem is. A rossz részéről a honvágy tehet (már hogyne hiányozna, akihez a verseimet írom), az első nap végére összeszedett vagy kiújult betegség, meg a rossz szokásom – az introvertált emberek állandó, és ez esetben teljesen alaptalan odanemillőség-érzete. A jó részét pedig erősíti mindaz, amit már feljebb leírtam – meg az a rengeteg ötlet, ami már sorakozik a feldolgozás felé. J
Köszönöm ezt a csodás élményt és lehetőséget a szervezőknek, és persze a társaságnak, aminek a tagja lehettem!

Zárásul a két Dóri, meg egy sárvári cica.

Ebben a cikkben található egy videó az egész gálaműsorról:
http://sarvarikum.hu/diakirok-diakkoltok-a-41-irodalmi-alkototabor-galajarol/

Itt pedig két képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/sarvarikum/photos/?tab=album&album_id=10155542947817634

https://photos.google.com/share/AF1QipPhrr-uj_HtjF07dtO4gyDrUyU6C3eBI1t1U9d0M9cJ41kY4n3ovwiK4Nz5nLqWWA?key=cExXdXc1WjA4SW9GSHZ3Vk5wVEJSQzhBRXc4NURn

A díjazottak listája és a Litera portál cikkje a táborról:
http://www.litera.hu/hirek/kiosztottak-a-2018-as-sarvari-irotabor-dijait

http://www.sarvaritinodi.hu/hu/gremiumok/diakirok.html?article_id=1615